Thursday, October 17, 2013

Dagje Abu Dhabi

Vandaag een tocht naar het emiraat Abu Dhabi. Ik verbaas mij over de enorme hoeveelheid autowegen die overal in dit gedeelte van de Arabische wereld worden gebouwd. Het lijkt wel of het geld niet op kan en men vooral met elkaar wedijvert in groot, groter, grootst. Toch vind ik wat tot stand komt erg mooi en geniet ervan. We zagen vandaag het paleis van Emiraten, groots qua architectuur en groots wat aankleding betreft. Kosten noch moeite gespaard om het mooiste marmer te verwerken. Je kunt je ogen uitkijken.




Vervolgens brachten wij een bezoek aan een grote shopping mall waar we de lunch gebruikten en vertrokken hierna richting Sheik Zayed Moskee. Deze moskee is de grootste in de Arabische wereld en de zevende in grootte in de gehele wereld. Hij is geopend in 2007 tijdens de ramadan. Koningin Beatrix bezocht hem op 8 januari 2012 samen met Willem Alexander en Máxima. Er kunnen 40.000 mensen tegelijk een gebedsdienst bijwonen. Hij heeft 4 minaretten van 115 meter hoogte en 57 koepels. Binnen treft men het grootste tapijt ter wereld aan met een afmeting van 5.627 m². Dit tapijt is door een fabriek in Iran door 1.200 wevers, 20 technici en 30 andere medewerkers geweven.




Waar ik wederom net zoals in Doha in Qatar en in Dubai zeer van heb genoten is de schitterende sky line van Abu Dhabi. Ik was hier in 1990 toen het eigenlijk nog een grote woestenij was. Sindsdien is er, zoals in de meeste landen van de Arabische wereld veel gebouwd. De oliedollars laat men rijkelijk vloeien. Overigens niet alleen in bouwwerken. In Qatar, maar ook in de Emiraten is onderwijs en gezondheidszorg gratis. Men kan bezorgd zijn over de bouwvakkers die hier met letterlijk groot gevaar voor eigen leven zoals de Nepalezen die de stadions in Qatar bouwen waarbij gemiddeld dagelijks één dode valt, aan het werk worden gezet. Men zegt dat deze mensen niet meer naar huis kunnen omdat hun paspoorten zijn ingenomen. Bovendien worden ze slecht tot soms helemaal niet betaald. Het zijn niet alleen Nepalezen, maar ook veel mensen uit Pakistan en India die hier het zwaarste werk moeten doen. Toch blijven deze mensen naar de Arabische wereld komen. Ik weet niet of ze vrijwillig komen. Met de moderne communicatietechnieken van tegenwoordig kan ik mij echter voorstellen dat wanneer het werkelijk zo erg is als door de media wordt gesteld men de achterblijvers in het land van herkomst waarschuwt hier weg te blijven. Hebben wij echter niet allen boter op ons hoofd. Het is de FIFA, toch een belangrijke wereldorganisatie die besloot de wereldkampioenschappen voetbal aan een land te geven waar voetbal nauwelijks bekend is en waarvoor 9 stadions of daaromtrent gebouwd dienen te worden onder zware omstandigheden. De schitterende wolkenkrabbers en de adembenemende 
Sheik Zayed moskee zijn echter onder dezelfde omstandigheden gebouwd en daar genieten toch miljoenen mensen van. Een onderzoek door een commissie van het Europees parlement, CRIM, heeft uitgewezen dat 880.000 mensen in Europa als slaaf werken. Mensenhandel levert 25 miljard per jaar op. Overigens komt slavenarbeid het meest in Azië voor en binnen dit continent het meest in Thailand en India. Ondanks onze "beschaving" tolereren wij dit. Het heeft allemaal met geld en daaraan gekoppelde macht te maken. Zolang de miljarden binnenstromen doet iedereen een oogje toe en is men niet bereid landen waar slavernij veelvuldig voor komt hierop aan te spreken. 




No comments:

Post a Comment