Thursday, October 16, 2014

Al Zayed moskee Abu Dhabi

Om in Abu Dhabi te komen was niet moeilijk. Zoveel wegen zijn er in de Emiraten niet. Wij hadden wat meer moeite om bij de moskee te komen. Toen hij onverwachts in al zijn schoonheid voor ons opdoemde betekende dit niet dat wij op eenvoudige wijze hem konden benaderen. Dat vergde nog heel wat kilometers en heen en weer gerij. Totdat we dan toch eindelijk de juiste weg hadden, maar helaas de verkeerde poort. De juiste ingang kwam vervolgens snel. Auto in de parkeergarage gestald en ons werd de weg gewezen waar wij een abaja konden lenen. Want zoals het hoort, armen, hoofd en benen dienen bij een bezoek aan een moskee bedekt te zijn. Wij zagen er als twee oude heksen uit maar dat belette ons niet van al het gebodene uitbundig te genieten.



Wat een pracht en schoonheid met al dat witte marmer, de sierlijke bogen, koepels en minaretten en niet te vergeten de magnifieke vloer. Eenmaal binnen kwam je ogen tekort om het schitterende interieur op je te laten inwerken.

De Al Zayed moskee is vernoemd naar sheikh Zayid Bin Sultan al Nuhayyan, de grondlegger van de UAE en de eerste president van de verenigde Emiraten. Hij ligt hier ook begraven. De opening van deze moskee was in 2007 gedurende de ramadan. De moskee is een mengeling van Moorse en Mongoolse moskee architectuur. Hij biedt plaats aan 40.000 moskeegangers. De grootste gebedsruimte is groot genoeg om 9.000 gelovigen tijdens het gebed te herbergen. Daarnaast zijn er nog twee ruimtes die ieder 1.500 gelovigen van vrouwelijke kunne kunnen herbergen. Op de hoeken van de moskee zijn vier minaretten geplaatst van 107 meter hoogte. Er zijn 82 koepels.

Op de vloer ligt het grootste tapijt ter wereld, 5.627m2 dat in Iran door 1.200 wevers, 20 technici en 30 andere ambachtslieden van 35 ton wol en 12 ton katoen is gemaakt. Deze cijfers zijn al overweldigend maar het tapijt is qua compositie en kleur magnifiek te noemen.




De talloze kroonluchters komen uit Duitsland en zijn van koper en goud gemaakt. De grootste heeft een diameter van 10 en een hoogte van 15 meter.



De geschilderde ramen en rosetten zijn van een ongeëvenaarde schoon- en kunstzinnigheid. Steeds weer is de volgende anders dan de vorige.





De marmeren vloeren en ook de muurbeschilderingen zijn een plaatje. Allemaal schitterend geschilderde bloemmotieven in lieflijke kleuren die mij letterlijk vrolijk maakten. Zoveel schoonheid bij elkaar, zoveel lichtheid en lieflijkheid ontmoet je zelden op een plek. In diverse steden heb ik genoten van museumbezoeken. Op deze plekken wordt kunst verzameld omdat het kunst is. Hier is kunst ontstaan als eerbetoon aan Allah. Ik kon dit absoluut niet rijmen met de wreedheid van de jihadstrijders van IS. Als je echter in het Oude Testament leest over de diverse wreedheden die God van ons eiste en waarmee hij ons strafte, zoals bijvoorbeeld de eis dat iedere eerstgeborene bij de mensen zowel het vee moest worden gedood, hoe hij de vrouw van Lot strafte toen zij toch stiekem omkeek, hoe hij zijn uitverkoren volk 40 jaar liet rondzwerven in een woestijn om vervolgens tegen Mozes te zeggen dat hij het beloofde land nooit zou betreden, dan blijkt wreedheid in naam van God al duizenden jaren voor te komen. Alleen tegenwoordig kijken wij daar anders tegenaan, maar begaan tezelfdertijd ook wreedheden als je denkt aan de Irakese gevangenen die door Amerikanen werden bewaakt en denk aan de gevangenen van Guantánamo die ondanks verkiezingsbeloften van Obama nog altijd zonder vorm van proces vast zitten. Bedenk dat er een jaar geleden nog stemmen opgingen om de "vrijheidsstrijders" in Syrië met wapens in hun gevecht tegen Assad te steunen. Nu blijkt pas echt, niet alleen in Syrië maar ook in Irak, Egypte, Libië, Afghanistan hoe gewelddadig veel van deze vrijheidsstrijders zijn en ze hun zogenaamde idealen slechts met geweld aan anderen willen opdringen. Ongelovigen en mensen met een ander geloof worden gedood en door dit dreigement bij voorbaat uit hun leefomgeving verjaagd.

Desondanks is wat de islamitische/Arabische cultuur in Abu Dhabi tot stand heeft gebracht magnifiek en kun je beter glimlachend en met plezier genieten van de schoonheid van de Al Zayed moskee.




We brachten hierna nog een bezoek aan het paleis van de Emiraten, dat nog net zo fraai was als vorig jaar. Tegenover dit paleis was men met de bouw van een klassiek aandoend gebouw ten opzichte van de gebouwen er omheen een stukje verder gekomen en leek het bijna klaar.












No comments:

Post a Comment