Friday, November 14, 2014

Bezoek graf oom Loeki (Louis)




Vandaag meteen na het ontbijt met een taxi naar het Kembang Kuning war cemetery. Op deze begraafplaats bevindt zich de Nederlandse oorlogsbegraafplaats waar tussen vele Nederlandse soldaten ook oom Louis ligt begraven. Hij is op 2 mei 1946 overleden, 19 jaar oud. Gestorven voor zijn vaderland in een grimmige, wrede en met de inzichten van nu onnodige oorlog.

Nadat Japan in augustus 1945 was gecapituleerd kwamen er Britse troepen die onder leiding van lord Mountbatten op Java 300.000 Japanners moesten zien te repatriëren, krijgsgevangenen bevrijden en het burgerlijk bestuur op Java zien te herstellen. Voor de Nederlanders betekende dit een terugkeer naar de vooroorlogse situatie en herstel van het Nederlandse Bestuur en administratie. Op 17 augustus 1945 had Soekarno echter de onafhankelijkheid van Indonesie uitgeroepen en werd met Mohammed Hatta als vice president de eerste president van de nieuwe republiek. Na het vlaggenincident dat in het Oranje hotel in september 1945 had plaatsgevonden ontstond de Battle of Surabaya die een piek in november 1945 toonde. De Britten voelden er niets voor om Nederland te helpen en trokken zich terug. De laatste Brit vertrok in 1946. Op dat moment bevonden zich al 50.000 Nederlandse troepen in Indonesie en bleek dit het begin van heftige strijd. Een strijd die door Nederland uiteindelijk werd verloren, mede onder internationale druk. Er was geen land dat Nederland wilde steunen tegen het Indische verlangen naar autonomie en een eigen republiek.

De begraafplaats zag er keurig onderhouden uit en ik zag Indonesiërs bezig met onkruid en vuil te verwijderen. Opvallend waren de duidelijke teksten op de grafkruisen. Ook dit is een bewijs van goed onderhoud.




No comments:

Post a Comment