Monday, June 3, 2013

Aanvulling op 5 juni 1989 Tiananmen Square

Het heeft zo moeten zijn. 

Ik ben in Beiijng, herinner mij 1989 en onze reis in 1990, schrijf daarover en vandaag opeens een paginagroot artikel in the South China Morning Post over deze studentenopstand. Deze opstand leeft nog enorm in Hongkong waar men hem jaarlijks herdenkt. In mijn herinnering had de actie van de student bloedvergieten voorkomen. Echter het bloedvergieten had al op 4 juni plaats gevonden. Hij heeft waarschijnlijk wel verder bloedvergieten voorkomen. Op 4 juni zijn, zo verteld Bao Tong in een interview in de krant, honderden, misschien wel duizenden burgers gedood.

Bao Tong is de oudste partijbons die vanwege de Tiananmen pro democratiebeweging gedurende zeven jaar gevangen is gezet. Hij werd nogmaals vastgehouden voor een jaar en heeft sinds zijn vrijlating in 1997 huisarrest. Hij is van mening dat indien China vooruit wil en een welvarende, sociale staat wil worden men zowel de politieke betekenis van Maozedong als die van Deng Xiaoping moet evalueren en herijken. Zoals Mao het symbool was voor de culturele revolutie zo was Deng dat voor het bloedig neerslaan van de demonstratie van 4 juni 1989. Bao Tong is onder de indruk van de nadruk die de huidige president Xi Jinping op het belang van de grondwet legt. Maar tegelijkertijd is hij verbijsterd over wat schijnt het aanscherpen van politieke controle te zijn zoals dat de afgelopen weken in de media naar voren is gekomen. A people's liberation army daily hoofdredactioneel artikel verklaarde de communistische doctrine als "universele waarheid". In de Guangming daily werd Xi Jinping geciteerd die gezegd zou hebben dat wanneer Mao in diskrediet zou zijn gebracht na de culturele revolutie dit het land in complete chaos ondergedompeld zou hebben. Er is ook gemeld dat de staf van de universiteiten is bevolen af te zien van het geven van lessen over burgerrechten en persvrijheid. Er zijn mensen die beweren dat het Chinese model het beste is van alles en de Chinese waarheid is de universele waarheid. Bao Tong onderschrijft de wenselijkheid om de grondwet in Chinese regelgeving te implementeren, maar vreest de gevolgen wanneer deze implementatie slechts een droom zou blijken te zijn.

Dit  artikel was een eye opener voor mij. Vooral vanwege het feit dat Bao Tong ten tijde van de opstand een belangrijke partijbons was en nu nog steeds huisarrest heeft waardoor het voor vrienden moeilijk wordt hem te bezoeken. Vrienden die het toch proberen worden onder druk gezet en journalisten moeten zich aanmelden bij veiligheidsagenten. Dit artikel geeft een extra dimensie aan mijn kijk op China, die aanvankelijk zeer positief was, maar blijkbaar toch enige  nuances behoeft.

Een anekdote uit de tijd van de culturele revolutie. Mao wilde dat de boeren meer produceerden. Voor deze productieverhoging beschouwde hij de mussen als de grootste vijand van het volk. Mussen eten immers landbouwzaden op en verhinderen zodoende een grote voedselproductie. Hij gaf opdracht alle mussen weg te jagen of te doden. Toen er na een jaar geen mus in China meer viel waar te nemen mislukte de oogst dramatisch. Mussen eten immers sprinkhanen en nu er geen mussen meer waren hadden de sprinkhanen de hele oogst verorberd.

Ik vond dit een heel mooie anekdote. Zo zie je dat de natuur toch altijd sterker is dan de mens. Hoewel hier waarschijnlijk ook de wens de vader van de gedachte is. Jammer .

No comments:

Post a Comment